ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ, ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ, ΣΤΕΒΙΑ - ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑΣ - ΓΑΛΗΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜΥΡΤΩ ΓΚΕΚΑ

Δευτ-Παρ        : 08.00 - 14.30
Δευτ-Τετ-Παρ : 17.00 - 21.00
Δευτ-Παρ        : 08.00 - 14.30
Δευτ-Τετ-Παρ : 17.00 - 21.00
Δε-Πα     : 08.00 - 14.30
Δε-Τε-Πα: 17.00 - 21.00
Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ, ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ, ΣΤΕΒΙΑ

ΓΑΛΗΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜΥΡΤΩ ΓΚΕΚΑ
Δημοσιεύθηκε από σε ΔΙΑΤΡΟΦΗ ·
Η ζάχαρη λόγω των πολλών επιπτώσεων που προκαλεί στο ανθρώπινο σώμα τείνει να εξαφανιστεί από πολλά ροφήματα με μεγάλη και καθημερινή κατανάλωση όπως αναψυκτικά, χυμοί, καφέδες … Στο παιχνίδι της αντικατάστασης της ζάχαρης τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί η ασπαρτάμη ενώ η στέβια κερδίζει ολοένα έδαφος. Στο δίλημμα ασπαρτάμη ή Στέβια οι επιστήμονες και οι διατροφολόγοι στέκουν διχασμένοι.


Οι εταιρείες μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι με τους επιστήμονες από την μια πλευρά να αγωνίζονται να προβάλουν την ασπαρτάμη με το πλεονέκτημα της χαμηλότερης θερμιδικής αξία και τους αγρότες και επιστήμονες από την άλλη να προσπαθούν να βελτιώσουν την απόδοση και επεξεργασία της Στέβιας.
Όσο αφορά την ασπαρτάμη υπάρχουν έρευνες από εργαστήρια στην Γαλλία, την Ινδία και την Ιταλία που υπογραμμίζουν την επικινδυνότητά της και από την άλλη επίσημους κρατικούς οργανισμούς να υποστηρίζουν το αντίθετο. Εμείς θα αναφέρουμε και τις δύο απόψεις και τα συμπεράσματα δικά σας.
Ασπαρτάμη
Σε πρόσφατο συνέδριο στην Γαλλία υπό τον τίτλο «Καρκίνος και Περιβάλλον» εκφράστηκε η άποψη ότι τα παιδιά και οι έγκυες δεν θα έπρεπε να προσλαμβάνουν ασπαρτάμη στη διατροφή τους, ενώ ακούστηκε και η άποψη ότι πρέπει να απαγορευτεί τελείως η χρήση της σε τροφές. Στην Ιταλία σε δύο διαφορετικές, ανεξάρτητες έρευνες του 2005 και του 2007, το Ινστιτούτο «Ramazzini» ανακοίνωσε τα αποτελέσματα τοξικολογικών ερευνών στα οποία διαπιστώθηκε ότι η ασπαρτάμη προκαλούσε λευχαιμία καθώς και λεμφώματα σε ποντίκια.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε έρευνα Ινδικού Πανεπιστημίου την οποία και σας παραθέτουμε ολόκληρη με θέμα αυτό που μας απασχολεί: ποιές είναι οι χρόνιες επιδράσεις της ασπαρτάμης σε ποντίκια αλμπίνο σε δοσολογία 75mg/kg . Ο φόβος κυρίως υπήρχε λόγω δύο συστατικών της ασπαρτάμης: της μεθανόλης που προκύπτει σαν υποπροϊόν της ασπαρτάμης όταν αυτή μεταβολίζεται από το ανθρώπινο σώμα. Τα συμπεράσματα των Ινδών επιστημόνων έδειξαν ότι η μεθανόλη φτάνει μέχρι τον ανθρώπινο εγκέφαλο με αποτέλεσμα την πιθανότητα νευρολογικών διαταρραχών σε ευαίσθητα άτομα. Ακόμα ότι δημιουργεί αυξανόμενη οξείδωση στις πρωτεΐνες στην περιοχή του εγκεφάλου, στα οπτικά νεύρα και σε διακριτές περιοχές του εγκεφάλου. Τέλος η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η μεθανόλη -το υποπροϊόν της ασπαρτάμης- βρίσκεται με σαφήνεια σε ανιχνεύσιμη ποσόστωση στον άνθρωπο και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους χρησιμοποιούν συχνά ασπαρτάμη.
Σε απόλυτη αντίθεση κινείται όμως η σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα.Αναφέρει τον τρόπο παρασκευή της ασπαρτάμης, από την ένωση των αμινοξέων φαινυλαλανίνη με το ασπαρτικό οξύ, μαζί με μικρή ποσότητα μεθανόλης. Αναφέρει ακόμα ότι η ασπαρτάμη έχει εγκριθεί από 90 χώρες την ειδική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών και την FDA της Αμερικής.
Έκτοτε τρεις έρευνες σε ποντίκια που έχουν τεθεί υπ' όψιν του Συμβουλίου, έχουν απορριφθεί ως αβάσιμες, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν τις θεώρησε αξιόπιστες ώστε να εκδώσει οδηγία, εναντίον της ασπαρτάμης. Ταυτόχρονα 10 διαφορετικά Πανεπιστήμια τοξικολογίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η ασπαρτάμη δεν είναι καρκινογόνος ουσία για τον άνθρωπο».
Σας παρουσιάσαμε και τις δύο απόψεις. Τυπικά και υποχρεωτικά συντασσόμαστε με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία, λαμβάνοντας υπ' όψιν ως καταναλωτές τις διεθνείς έρευνες.
Στέβια
Η Στέβια αποτελεί ένα ισχυρό γλυκαντικό με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, της οποίας η δραστική ουσία στεβιόλη την κάνει 40 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη ως φύλλο και έως και 200 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη (εκχύλισμα Ρεμπιάνα). Η φυλή Γκουαράνι της Παραγουάης θεωρείται η πρώτη που ανακάλυψε τις γλυκαντικές ιδιότητες της στέβια.
Η στέβια είναι κατάλληλη για διαβητικούς τύπου 2, ακόμα και σε δόσεις που υπερβαίνουν της Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη επειδή έχει μηδαμινό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ δεν έχει θερμίδες, υδατάνθρακες και δεν αλληλεπιδρά σε άτομα με υπέρταση. Στην πράσινη μορφή της με την ελάχιστη επεξεργασία ΔΕΝ ενδείκνυται για να βάλετε στέβια στον καφέ, γιατί αλλοιώνει σε μεγάλο βαθμό την γεύση. Τα γλυκαντικά από στέβια είναι κατάλληλα για κάθε ηλικία χωρίς περιορισμούς.
Στα υπέρ της στέβιας είναι οι διουρητικές ιδιότητες, οι βιταμίνες Α και C, το μαγνήσιο και το ψευδράργυρο. Δεν προκαλεί φθορά στα δόντια σε αντίθεση με άλλα γλυκαντικά, ενώ δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη τερηδόνας. Δεν έχει δοκιμαστεί η χρήση στέβια από εγκύους, ενώ η υψηλή κατανάλωση μπορεί να έχει αντενδείξεις σε υποτασικούς.
Ένα κουταλάκι του καφέ ισούται με: 1/8 κουταλάκι πράσινης στέβιας, 1/2 λευκή επεξεργασμένης στέβιας ή 5 σταγόνες υγρής στέβιας.η ιστορία μας
Επιστροφή στο περιεχόμενο