ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ, Ο ΜΗΝΑΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ - ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑΣ - ΓΑΛΗΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜΥΡΤΩ ΓΚΕΚΑ

Δευτ-Παρ        : 08.00 - 14.30
Δευτ-Τετ-Παρ : 17.00 - 21.00
Δευτ-Παρ        : 08.00 - 14.30
Δευτ-Τετ-Παρ : 17.00 - 21.00
Δε-Πα     : 08.00 - 14.30
Δε-Τε-Πα: 17.00 - 21.00
Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ, Ο ΜΗΝΑΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

ΓΑΛΗΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜΥΡΤΩ ΓΚΕΚΑ
Δημοσιεύθηκε από σε ΥΓΕΙΑ ·
"Ας πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας" Με αυτή την φράση η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας πάνω στο θέμα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, του συχνότερου τύπου καρκίνου στις γυναίκες.Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, που προσβάλλει μία στις δέκα γυναίκες και απειλεί 4.500 Ελληνίδες, κάθε χρόνο. Παρά τη συχνότητά της, η ασθένεια σήμερα αντιμετωπίζεται, αρκεί να διαγνωστεί νωρίς. Το πιο ισχυρό «όπλο» για την έγκαιρη διάγνωση είναι η ενημέρωση. Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%. Δυστυχώς στην Ελλάδα, η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται συνήθως όταν η νόσος είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

Η έγκαιρη διάγνωση λοιπόν, είναι ζωτικής σημασίας για την μετέπειτα εξέλιξη του καρκίνου. Αυτή επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση, τη μαστογραφία και τη κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό.

Η αυτοεξέταση γίνεται από την ίδια τη γυναίκα μία φορά το μήνα, μετά το τέλος της περιόδου της εφ΄ όσον εξακολουθεί να έχει έμμηνο ρύση και έχει σαν σκοπό να εντοπίσει ‘αλλαγές’ ή ογκίδια στο μαστό της που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.

Η μαστογραφία αποτελεί ακόμα καλύτερη μορφή πρόληψης, αφού μπορεί να ανιχνεύσει όγκους πολύ μικρού μεγέθους πριν γίνουν αντιληπτοί με την ψηλάφηση ή ακόμη και να αναδείξει αρχόμενους.

Ο γενικός κανόνας προληπτικού ελέγχου είναι να γίνεται η πρώτη μαστογραφία μεταξύ 35 και 40 ετών και στη συνέχεια μια μαστογραφία κάθε χρόνο. Θα πρέπει όμως η μαστογραφία να συνδυάζεται με την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό, διότι υπάρχει ένα 8-10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, που για διαφόρους λόγους, δεν απεικονίζονται στη μαστογραφία, αλλά μπορεί να εντοπισθούν από τα χέρια ενός έμπειρου στον τομέα γιατρού.

Ο συστηματικός έλεγχος των γυναικών με τους παραπάνω τρόπους μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στην πρόληψη του καρκίνου. Ας φροντίσουμε όλοι λοιπόν, να ευαισθητοποιηθούμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους γύρω μας πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα υγείας.

Καρκίνος του μαστού... Ας πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!
η ιστορία μας
Επιστροφή στο περιεχόμενο