ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ: ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ - ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑΣ - ΓΑΛΗΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜΥΡΤΩ ΓΚΕΚΑ

Δευτ-Παρ        : 08.00 - 14.30
Δευτ-Τετ-Παρ : 17.00 - 21.00
Δευτ-Παρ        : 08.00 - 14.30
Δευτ-Τετ-Παρ : 17.00 - 21.00
Δε-Πα     : 08.00 - 14.30
Δε-Τε-Πα: 17.00 - 21.00
Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ: ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

ΓΑΛΗΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜΥΡΤΩ ΓΚΕΚΑ
Δημοσιεύθηκε από σε ΥΓΕΙΑ ·
Το κρύο μας αρρωσταίνει; πρέπει να φοράμε ζεστά ρούχα συνέχεια; Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί: δεν αρρωσταίνουμε από την έκθεση μας στη χαμηλή θερμοκρασία αλλά από τους ιούς.


ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ
Το μόνο που προκαλεί το κρύο είναι αγγειοσύσπαση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία «μάχονται» τις φλεγμονές και τις ιώσεις, κυκλοφορούν πιο αργά στον οργανισμό μας, δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να αμυνθεί τόσο καλά απέναντι στους ιούς. Η έκθεση στο κρύο μπορεί να βοηθήσει στο να αναπτυχθούν κάποιες συνθήκες στο βλεννογόνο του αναπνευστικού που να βοηθήσουν στην είσοδο ιών στον οργανισμό.
Πολλά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Οπότε οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και όταν δουν ότι η ίωση και ο πυρετός επιμένουν για περισσότερες από 5 ημέρες να επισκέπτονται τον γιατρό τους.

Συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος:
Ρινική συμφόρηση - Καταρροή – Πονόλαιμος – Δέκατα – Μυαλγίες
Η ξεκούραση και η αποχή από εργασία και δραστηριότητες είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του κοινού κρυολογήματος.
Οι ασθενείς μπορούν να πάρουν κάποια φάρμακα για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα, όπως αποσυμφορητικά για την μύτη, παστίλιες ή κάποια διαλύματα για τον λαιμό και κάποιο αποχρεμπτικό αν είναι παραγωγικός βήχας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίρνουν αντιβίωση!
Η μοναδική περίπτωση που χορηγείται αντιβίωση είναι αν υπάρχει στρεπτόκοκκος. Η στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά. Στους ενήλικες είναι μόνο στο 5% με 10% των περιπτώσεων με πονόλαιμο. Συνήθως όταν υπάρχει στρεπτόκοκκος δεν υπάρχει καταρροή και βήχας ενώ έχει υψηλό πυρετό και εκτός από πονόλαιμο μπορεί να έχει και πρησμένους λεμφαδένες.


ΓΡΙΠΗ
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος. Προκαλείται κατά κύρια βάση από τους τύπους Α και Β των ιών της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν από ήπια μέχρι πολύ σοβαρά συμπτώματα.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη κάποιοι μάλιστα χάνουν και τη ζωή τους.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της γρίπης είναι ότι έχει αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, δεν εκδηλώνονται σταδιακά όπως στο κοινό κρυολόγημα.

Συμπτώματα της γρίπης:
Πυρετός από 38 έως 40 – Πονοκέφαλος – Μυαλγίες - Αρθραλγίες - Κακουχία - Πονόλαιμος - Βήχας - Καταρροή.

Πότε πάμε στον γιατρό:
Οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα, καρδιοπάθειες, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθειες και διαβήτη, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους.
Σε ότι αφορά τον γενικό πληθυσμό, αν κάποιος περάσει τις 5 ημέρες εμπύρετος ή εάν έχει δύσπνοια δεν θα πρέπει να αμελήσει την επίσκεψη στον γιατρό.

Επιπλοκές:
Πνευμονία – Αφυδάτωση - Κρίσεις άσθματος - Επιδείνωση χρόνιας βρογχίτιδας, καρδιακής ανεπάρκειας, διαβήτη
Τα άτομα τα οποία κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν αυτές τις επιπλοκές είναι όσα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, συγκεκριμένα: Όσοι είναι πάνω από 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, έγκυες, θηλάζουσες, άτομα με κάτω από τα κανονικά επίπεδα δείκτη μάζας σώματος, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, της εκπαίδευσης και όσοι φροντίζουν παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή ενήλικες με χρόνια νοσήματα.

Μετάδοση του ιού της γρίπης
Η μετάδοση του ιού γίνεται αερογενώς μέσω μικρών σταγονιδίων. Όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά κοντά σε άλλους μεταδίδει τον ιό.
Ο ιός της γρίπης μπορεί να ζήσει και πάνω στις επιφάνειες. Αν κάποιος λοιπόν πιάσει ένα μολυσμένο αντικείμενο και στη συνέχεια ακουμπήσει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του, μπορεί να κολλήσει.
Προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες μετάδοσης οι ασθενείς όταν βήχουν ή όταν φταρνίζονται θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο και να πλένουν συχνά τα χέρια τους.

Το συχνό πλύσιμο των χεριών συστήνεται ως μέσο πρόληψης για όλο τον πληθυσμό.

Οι ενήλικες μεταδίδουν τη νόσο μια ημέρα πριν εκδηλώσουν τα συμπτώματα μέχρι και 7 ημέρες μετά ενώ για τα παιδιά το χρονικό διάστημα αυτό είναι μεγαλύτερο.

Θεραπεία:
Ο οργανισμός για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την γρίπη χρειάζεται ξεκούραση και πολλά υγρά. Ενώ συνίσταται και η λήψη αντιπυρετικών και παυσίπονων για την ανακούφιση από τις μυαλγίες και τις αρθραλγίες.
Ο θεράπων ιατρός θα κρίνει εάν θα χορηγήσει αντιϊκό φάρμακο. Οι αντιβιώσεις δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της γρίπης.

Εμβόλια:
Ο εμβολιασμός είναι ένα σοβαρό μέτρο πρόληψης αν και μερικές φορές δεν καλύπτει όλους τους τύπους του ιού (σε περιπτώσεις μετάλλαξης).
Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουν ο εμβολιασμός να γίνεται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Από την ώρα του εμβολιασμού μέχρι την δημιουργία αντισωμάτων απέναντι στη γρίπη, υπάρχει ένα «παράθυρο» δύο εβδομάδων.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών ενώ «επιβάλλεται» σε όλους όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

από ΚΕΕΛΠΝΟ


πηγή: cnn.grη ιστορία μας
Επιστροφή στο περιεχόμενο