Άσθμα: Συμπτώματα & Φαρμακευτική Αγωγή - ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑΣ - ΓΑΛΗΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜΥΡΤΩ ΓΚΕΚΑ

Δευτ-Παρ        : 08.00 - 14.30
Δευτ-Τετ-Παρ : 17.00 - 21.00
Δευτ-Παρ        : 08.00 - 14.30
Δευτ-Τετ-Παρ : 17.00 - 21.00
Δε-Πα     : 08.00 - 14.30
Δε-Τε-Πα: 17.00 - 21.00
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άσθμα: Συμπτώματα & Φαρμακευτική Αγωγή

ΓΑΛΗΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜΥΡΤΩ ΓΚΕΚΑ
Δημοσιεύθηκε από σε ΥΓΕΙΑ ·
Το Άσθμα από την πλευρά του Aσθενή
 
Το άσθμα είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή πηγή ανησυχίας για τον ασθενή και την οικογένειά του. Το μερικώς ή μη ελεγχόμενο άσθμα μπορεί να γίνει αιτία κοινωνικής απομόνωσης, απουσίας από την εργασία και το σχολείο για τους νεαρότερους.
 
Ο θεραπευτικός στόχος είναι να εξασφαλιστεί ο πλήρης έλεγχος του άσθματος, με την πρόληψη σοβαρών κρίσεων, τη μείωση των χρόνιων συμπτωμάτων μεταξύ των επεισοδίων, ώστε να μπορεί ο ασθενής να διατηρήσει την κοινωνική δραστηριότητα του και να έχει εν γένει μια καλύτερη ποιότητα ζωής
 
 
Λίγα λόγια για το άσθμα
 
Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών. Πάνω από το 10% των παιδιών πάσχει από άσθμα και περίπου 5-7% των ενηλίκων.
 
 
Ποια είναι τα συμπτώματα;
 
Το άσθμα εμφανίζεται με επεισόδια που χαρακτηρίζονται από δύσπνοια, βάρος στο στήθος, βήχα ή συριγμό (σφύριγμα στην αναπνοή). Τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να υποχωρήσουν με την κατάλληλη θεραπεία, αλλά μερικές φορές μπορούν να υποχωρήσουν αυτόματα. Η αποφυγή του ερεθιστικού παράγοντα που προκάλεσε τα συμπτώματα μερικές φορές αρκεί για να βελτιωθεί ο ασθενής.
 
 
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
 
Οι ασθενείς με άσθμα έχουν μια γενετική προδιάθεση, αλλά τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά την έκθεση σε κάποιους εκλυτικούς παράγοντες, όπως οι λοιμώξεις (ιδιαίτερα οι ιογενείς), ερεθιστικοί παράγοντες στο περιβάλλον (σκόνη, γύρης, τρίχωμα ζώων, υγρασία, καπνός, φάρμακα κ.λπ.) και η άσκηση.
 
 
Πώς γίνεται η διάγνωση;
 
Η διάγνωση του άσθματος γίνεται από Πνευμονολόγο με βάση το τυπικό ιστορικό και τα συμπτώματα του ασθενούς. Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη εξέταση για τη διάγνωση του άσθματος είναι η σπιρομέτρηση.
 
 
Ποια η φαρμακευτική αγωγή;
 
 
Οι περισσότεροι ασθενείς με άσθμα χρειάζονται δύο κατηγορίες φαρμάκων:  
 
• φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής των αεραγωγών και τη μείωση των παροξύνσεων. Βασικός πυλώνας της ρυθμιστικής θεραπείας είναι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή (ICS) και χρησιμοποιούνται μόνα τους ή πιο συχνά με μακράς διάρκειας δράσης β2 διεγέρτες (LABA)
 
• φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς, δηλαδή β2 διεγέρτη βραχείας διάρκειας δράσης (SABA)η ιστορία μας
Επιστροφή στο περιεχόμενο